A programot 2014-ben hívtuk életre egy úgynevezett integrációs struktúrában melynek fő célja az volt, hogy a Kotányi gyökereket újjáélesztve, a mórahalmi homokháti kistérségben hagyományos módon termesztett fűszerpaprikával, a régihez hasonlóan, kiváló minőségű terméket hozzunk létre, melynek értékesítése révén, hosszú távú együttműködést jön létre a résztvevők számára.

A program első három éve alatt kialakult egy egészséges termelői közösség, amely közel 60 család aktív részvételével működik, akikkel szoros kapcsolatot alakítottunk ki.

Az eddigi tapasztalataink alapján látjuk, hogy szoros és mindennapi kapcsolat nélkül a fűszerpaprika program nem lehetne eredményes. A személyes találkozók alkalmával a helyi program koordinátor (Hódi Pál), valamint a megbízott növényvédelmi szakember (Görög Zoltán) segítségével minden, az egészséges fűszernövény előállítása érdekében szükséges információt oda-vissza interakció keretében tudatosan áramoltatjuk. Így nem fordulhat elő, hogy hiányos információ közlés miatt a termelői közösség nem kapja meg időben az aktuális tudnivalókat.

A kiváló minőségű fűszerpaprika palánta előállítása érdekében szoros kapcsolatban állunk a régió egyik meghatározó vetőmag előállítójával (ZKI) mely szervezet megbízott szakembereivel minden évben egyeztetünk és megvitatjuk az esetlegesen felmerült szezonális problémákat, melyekből tanulva igyekszünk a következő termelői évben korrigálni ezeket, mint például a vetés sűrűség (tépett palánta esetén) szabályozását valamint az optimális tápanyag ellátás beállítását.

Törekszünk arra, hogy a hagyományosan elterjedt, a régióra jellemző táj fajták kipróbálása mellett (Szegedi-80, Kárminvörös, Szegedi-178) kevésbé ismert fajták eredményességét is teszteljük, mint például a Remény fűszerpaprika.

Ahogy azt említettem folyamatosan kikérjük a termelői családok véleményét és igyekszünk őket minél jobban bele vonni a tesztjeinkbe is. A nyerspaprika átvétel kapcsán maximális támogatást kaptunk Mórahalomtól annak érdekében, hogy az átvétel gyorsan, zökkenőmentesen valamint higiénikus környezetben történjen, ebbe bele értve a nyerspaprika közel három hétig történő utó-érlelését mely elengedhetetlen a Szegedi fűszerpaprika kiváló színének eléréséhez.

Az ezt követő szárítási folyamat a régió egyik leg korszerűbb zöldség szárítójában történik (D-Paprika Kft.) ahol a szakemberek évtizedes tapasztalattal bírnak, és nem lehet kétségünk afelől hogy a szárítót, kíméletes szárításon áteső, a csumagyérítés érdekében szintén optimális méretű féltermék hagyhatja csak el. Ez az alapja annak, hogy a folyamat legvégén a legjobb minőségű őrleményt kaphassunk melynek nem csak kiváló íze és aromája idézi meg a méltán híres Szegedi Fűszerpaprikát, ezek mellett pedig optimális szemcse mérettel is rendelkezik.
Bizonyos tényezőkre nem tudunk hatással lenni, mint például az időjárási viszonyok, de vannak olyan jól előre jelezhető emberi tényezők melyeket időben kontrollálni tudunk úgy, mint a napjainkban is zajló, időszakosan jelentkező fizikai (főleg a szedés idején szembesülünk vele) munkaerő-hiány. Úgy érezzük, hogy ez a probléma még hatványozottabban fog megjelenni az elkövetkezendő években a családi kisgazdaságoknál.

Véleményünk szerint ezért nagyon fontos lehet az optimális területméret megválasztása, ahol egy átlag család (feltételezhetően két generáció) élő munka ereje elegendő ahhoz, hogy a szedési időszak megugró kézi munkaerő igényét meg tudja oldani.

Úgy gondoljuk, hogy a közeli jövőben még jobban ketté válik majd a háztáji és ipari fűszerpaprika előállítás, melyeknek következtében ezeknek a családoknak a megmaradása és fejlődése még kézenfekvőbbé válik, ugyanis a magas minőségű magyar fűszerpaprika őrlemény előállítása csak ilyen családi struktúra bevonásával lesz lehetséges.

Szerző:
Csébfalvi György
Paprika projekt vezető – Kotányi
Hungária Kft.