A Hungarikum Bizottság 2016. júniusi döntése értelmében a kecskeméti székhelyű, 100%-ban magyar tulajdonban lévő Univer Product Zrt. klasszikus ételízesítői, az Univer Piros Arany és Erős Pista felvételt nyertek a Hungarikumok Gyűjteményébe.

Az Univer termékek – így természetesen a Piros Arany és Erős Pista paprikakészítmények – alapját a magyar földben termett kiváló alapanyag biztosítja, gyökerei egyértelműen Magyarország alföldi régiójához kötik a vállalatot. A nyersanyagok megfelelő minőségének és mennyiségének biztosítására az Univer több, mint 40 éve saját, kizárólag magyar termelői körre épülő termeltetési modellt alakított ki. Több száz, jellemzően Kecskemét 80 kilométeres körzetében dolgozó magyar őstermelő alkotja az Univer Product termeltetési rendszerének gerincét. Az élethosszon át tartó kapcsolat nem túlzás: a kölcsönös előnyökre építő modellben nem ritka, hogy mára az őstermelők második, harmadik generációja szállítja a cég termékeinek minőségi, magyar alapanyagait.

Az Univer Product Zrt. nyersanyag áruforgalma 11 növényféleséget takar. Ez évente mintegy 70–75 ezer tonna friss zöldség beszerzését jelenti, 3–3,5 milliárd forint értékben. A többek között a Piros Arany és Erős Pista alapanyagául szolgáló paprikaféleségek – édes- és erős fűszerpaprika, pritaminpaprika – ebből mintegy 5 ezer tonnát tesznek ki, 1 milliárd forint értékben. Az Univer egy közel 600 őstermelőből álló termelői közösséget tart fenn, melyek mintegy fele szabadföldi paprikatermesztést folytató családi gazdaság. Ezen túl további 6 termelői szervezeten (TÉSZ-en) keresztül zajlik az ipari paradicsom beszerzése. Az Univer termelői kapcsolatrendszerének alapelvei az állandóság, a kiegyensúlyozottság, a regionalizmus, az innováció és a kutatás- fejlesztés. Az állandóság fontossága megkérdőjelezhetetlen, hiszen a prémium kategóriába tartozó termékekhez prémium minőségű nyersanyagot csakis fluktuáció mentes, több évtizede szállító termelők és azok közösségei képesek előállítani. Az Univer paprikatermelőinek 5–10 százaléka 30 évnél, 25–30 százaléka 20, 40–50 százaléka 15, 10–20 százaléka 10 évnél régebb óta szállítja a magyar földben termett kiváló minőségű terményeket.

A kiegyensúlyozottság kritériumát az Univer Product úgy éri el, hogy a mennyiségi igények hullámzásainak minimalizálásával évente egyenletesen növekvő nyersanyag mennyiség termeltetését végzi. Az Univer a paprika alapú nyersanyagok döntő hányadát azokban a közeli régiókban lévő települések környékén termelteti, ahol ezen növények termesztési hagyományai a legrégebbi keletűek, és a paprika az ökológiai optimumában termeszthető. Ennek következtében évjárathatásoktól függetlenül garantálható a beszerzés biztonsága és a mindig kiváló nyersanyagminőség. Így alakultak ki évtizedek alatt a pritaminpaprika vonatkozásában a kunadacsi, kerekegyházi és kecskeméti; a fűszerpaprika esetében a szabadszállási, fajszi, mezőhéki és szintén kecskeméti termőtájak.

Az innováció a termesztésben a versenyképesség fenntartása érdekében elkerülhetetlen. A legkorszerűbb fajták és termesztési technológiák folyamatos tesztelését az Univer Product Zrt. leányvállalata, az Univer-Agro Kft. végzi a cég Lakitelek határában fekvő mintagazdaságában. Az ott legsikeresebben szereplő paprikafajtákat és termesztési technológiákat haladéktalanul bevezetik az Univer paprikatermelők körében. Ugyanitt folytatják bemutató jelleggel azoknak a korszerű öntözővíz- és energiatakarékos öntözési technológiáknak, valamint tápoldatozási rendszereknek a tesztelését, amelyek a vállalat szakembereinek reményei szerit a hazai szántóföldi paprikatermesztés gyakorlatában is hamarosan bevezetésre kerülnek. Fontos cél a szántóföldi paprikatermesztés intenzifikálásán túl a szabadföldön alkalmazható védelmi rendszerek – fátyolfóliák, fólia alagutak, vándorfóliák – alkalmazásának ösztönzése is.

Az Univer Product 2010-ben elindított kutatás- fejlesztési programja a feldolgozás speciális igényeinek, valamint a termelői elvárásoknak leginkább megfelelő csípős fűszerpaprika fajták nemesítését végzi. A természetes szelekción alapuló tevékenység során előállított hibrid fajták az eddigieknél jobb minőségi mutatatókon túlmenően a fűszerpaprika termesztését leginkább fenyegető kórokozókkal (pl. Xanthomonas vesicatorium) szemben is rezisztenciával bírnak. A nemesítési tevékenység eddigi eredményeként három új fajta kapta meg az állami elismerést, további három fajtaújdonság pedig az állami elismerés előtt áll. 2015-ben az Univer csípős fűszerpaprika nemesítési programja nyerte el az Agrár Innovációs Díjat a XXIV. Magyar Innovációs Nagydíj pályázaton.

Az Univer termelési rendszerében számos szervízszolgáltatás segíti a gazdák sikeres munkáját:
– Minden szezonkezdet előtt a vállalat termeltetési szakemberei egész napos „Univer Paprika Akadémia” rendezvényen ismertetik meg a termelőkkel a legkorszerűbb technológiai
– tápanyag utánpótlás, öntözés, és növényvédelem
– eljárásokat és a legújabb termesztésbe vont fajtákat, valamint azok előző évi teszteredményeit.
– Termelőnként az előző három évben leadott árumennyiség alapján kiszámított, a szállítói biztonságot és hűséget premizáló „kvótás árak” és „opciós mennyiségek” meghatározása és szerződésbe rögzítése történik.
– Az Univer vetőmagot és palántát helyez ki termelési előleg formájában és a vegetáció folyamán szaktanácsadási rendszert működtet.
– A termelőket a vállalat inputanyagok beszerzésének hárompólusú engedményezési szerződéseivel támogatja; valamint betakarítás előtt a szedési költségeket előleg folyósításával finanszírozza.
– A szállítók telephelyein folyó előfeldolgozási műveleteket (pl. pritaminpaprika szeletelés, vörös- és fokhagyma tisztítás) az Univer Product rendszeresen, minőségirányítási szempontok alapján auditálja.
– Az Univer Product Zrt. az áruleadást követő tizenötödik naptári napon pontosan fizet.

A termeltetési rendszer a közeljövőben esedékes, sürgős feladatai magukban foglalják a paprika termesztését folytató termelő társadalom átlagéletkorának csökkentését, a fiatalabb termelők felkarolásával. Fontos teendők továbbá a paprikatermesztés élő munkaigényének támogatása mellett az ültetvényméretek koncentrációjának lassítása és a nyersanyag minőség – refrakció, szín stb. – javítását ösztönző juttatási rendszer bevezetése. Így biztosítható, hogy a hazai gasztronómia alapértékeinek számító, a magyar termőföld legjavából született Hungarikumok – az Univer Piros Arany és Erős Pista – hazánkban és világszinten a jövőben is értéket közvetítsenek.

Ágoston Béla
nyersanyag beszerzési igazgató
Univer Product Zrt.