A cég nem csupán a tervezést, a szerkezetet és a borítást – de az öntözést, a szellőzést, a hűtést (párásítást) a vezérlést – sőt: az agronómiai tanácsadást is kínálja. Elemeiben, vagy kompletten.

A TOP GREEN cég fólia, és üvegborítású növényházakat is ajánl, de külön felhívnám a figyelmet az itthon eddig elhanyagolt, (mondhatnám): meg nem értett polikarbonátborítású növényházakra. Azt tapasztalom, hogy a polikarbonátos üvegházak területén az itthoni ismeretek mintegy 10 évvel korábbiak, és megrekedtek a „karcolódik” „rossz fényáteresztő” „drága” és hasonló (téves) tudásszinten. Sajnos a pályázatokat kiírók/elbírálók sem tudtak ezen a szinten túllépni, és a jövőt jelentő polikarbonát technológia alkalmazását még az idei pályázati lehetőségek közül is kizárták… Félő, hogy elmaradunk korunk valós lehetőségei mögött. A szakmai irodalomban, és részben az interneten is fellelhető információk közül egy néhányat megosztanék – részben az itthon elterjedt, és ma is „uralkodó” téves „hitre” reagálva. A világ jelenlegi egyik legkiválóbb PC gyártója az izraeli SUNTUF, az alábbi vizsgálati eredmények az ő általuk gyártott (és a HAND által is kínált) SUNTUF PLUS Polikarbonát (PC) lemezekre vonatkoznak, továbbá a világ egyik vezető Kutatóintézete, a holland WAGENINGEN Egyetem vizsgálati eredményein alapulnak.

A mai polikarbonát anyagok főbb jellemzői a széles alkalmazási hő-tartomány: -40°C–+120°C között, a kiemelkedő szigetelési tulajdonságok: hó-feltorlódás/hőlökések esetére, ellenáll szélnek, jégesőnek és esetleges repülő szemétnek is, extrém hőhatást is torzulás nélkül visel el. A SUNTUF PLUS lapjainak két sztenderd mérete: 1.260 mm és 1.870 mm

Fényáteresztő képesség

Ismert az üveg jó fényáteresztő képessége (egy 3 mm üveg esetében 91,5% – mely a növényházak tetején történő elhelyezésekor mintegy 90%-ra esik vissza). A helyes összehasonlításhoz nem a 10 évvel ezelőtti 8–10 mm vastag, hanem a jelenlegi csúcsminőséget jelentő 0,8 mm vastag PC profil-lemezeket érdemes vizsgálni , melyeknél a fényáteresztő képesség 90–91%. De ezen túlmenően a (sík) üveggel szemben a PC lemezek alakíthatók, és (a hosszú kutatómunka eredményeként) tudományosan kialakított profilok a „nem függőleges” fény-beesést is az ideális irányában térítik el, így biztosítva a magasabb fényértéket, és a növények „körbesugárzását”. Ugyanezt a célt szolgálja a PC lemezekbe beépített számos fénytörő szál is.

Az év mintegy 5 hónapjában (November – Március) a 45–55 szélességi fok tartományban (ahol hazánk is található) a nap nagy részében 15–25 fokos szögben „süt” a látóhatárhoz képest. A SUNTUF PLUS trapézlemezek minden más anyagnál jobb fényáteresztést biztosítanak a fényáteresztés – beesési szög függvényében. A PC-vel szembeni egyik sokat hangoztatott ellenérv, hogy idővel elveszítik „áttetszőségüket”, „besárgulnak”, „fényáteresztőképességük csökken”. Ez csak akkor igaz, ha a PC lemezt nem kezelik UV-álló anyaggal. A SUNTUF PLUS (UV-val kezelt) anyaga esetében a tények az alábbiakban láthatók. A SUNTUF Plus PC lemezek sárgulással szembeni ellenállását a bal, míg a jobb oldali ábra a fényáteresztőképesség romlását mutatja az idő múlásával.

A PC-t nem ismerők fel szokták vetni, hogy az kevésbé ellenálló a mechanikai hatásokkal szemben. A SUNTUF lemez ellenállási teszt során 68 Joule-t „viselt el” – ez egy 50 mm-es jégdarab energiájának 1,7-szerese. (Az USA-ban használt ASTM teszt-berendezésnek ez a 68 J a max. határértéke) Amikor 2007-ben Olaszország egyik legnagyobb üvegházi termelője: az „Albani Vincenzo e Ruggieri Italina s.s.a”. Civitavecchia ROMA)üvegházai a jégeső következtében mintegy 5000 m2-en tönkrementek, SUNTUF panelekre történő csere mellett döntöttek – és a cég ezzel azóta is teljesen elégedett.

Egyszerű szerelhetőség:

A PC lemez nem csupán új konstrukcióknál, hanem egy meglévő szerkezetre is egyszerűen felszerelhető. Jelentős előnynek mondható, hogy meglévő üvegházak felújítása – a meglévő szerkezet megtartásával egyszerűbben megoldható, mint üveggel. Egyszerű alumínium profilok segítik a meglévő elemekhez illesztést. A tények ismerete nélkül általános vélemény, hogy a polikarbonát üvegház „drága”. A fóliaházzal összevetve nyilván magasabbak a beruházási költségek, de azokat néhány évenként fel kell újítani, és ha a teljes élettartamra vonatkozó költségeket nézzük – ez így már nem igaz. Különösen nem igaz, ha figyelembe vesszük a két növényház-fajtában elérhető termelési volument és a termelési technológiákat és termékre eső fajlagos költségeket. Az üvegház és a PC növényház összehasonlításában jelentős eltérés a használható termesztési technológiákban gyakorlatilag nincs. Mindkét esetben lehet kompromisszum nélküli fűtés-hűtésszellőzés- párásítás-vezérlés csúcstechnikát alkalmazni az optimális termelési eredmények elérése érdekében. Maga a csúcsminőségű polikarbonát borítás néhány százalékkal valóban többe kerül az üvegnél. Könnyebb súlya miatt azonban lényegesen könnyebb tartószerkezetet igényel, és ennek az ára jelentősen kisebb az üvegborításhoz szükséges tartóknál. A borítás + szerkezet együttes ára pedig már ma is a polikarbonát esetében a kedvezőbb.

 

 

 

FÜREDI GÁBOR, ügyvezető Hand Kft.