A Gyümölcsért Kft. elismert TÉSZ 2015-ben már 10.-dik alkalommal vett részt a berlini Fruit Logistica kiállításon. A szervezetünk célja, hogy a tagjaink által megtermelt csonthéjas gyümölcsöket, – legnagyobb mennyiségben kajszibarackot – az európai uniós friss piacokon értékesítsük. A TÉSZ 2012-óta rendelkezik spanyol taggal, így friss kajszibarackot Európában egyedülálló módon 5 hónapon keresztül, április végétől szeptember elejéig tudja biztosítani vevőink részére.

2015-ös év kiemeltfontosságú termelői szervezetünk életében, a nemzetközi termelői kapcsolatok fokozása révén mintegy 5 000 tonna kajszibarack értékesítését tervezzük közvetlenül, amelyet a Fair Fruit Group tagjai további 2 000 tonnával növelnek. Fontos számunkra az egységes termelés és piacszervezés, melyet úgy kell megvalósítanunk, hogy az egyes országban működő tagok és társ vállalkozások identitását megőrizzük, és helyi kulturális szokásaikat úgy integráljuk, hogy a vevőinket a lehető legjobb minőségű termékekkel szolgáljuk ki.
Ezen elvek mentén alakítottuk ki vállalkozásunk céljait, melyek a következők:
• Fair együttműködés minden termőtájon, a helyi értékek megőrzésével.
• Vevőink magas színvonalú kiszolgálása fogyasztók egészségét fokozó „Fresh” termékekkel.
• Transzparens, hatékony működés a termelőink és partnereink eredményes fenntartható fejlődését biztosító Fair árbevétel biztosítása. Ezen céljainkat a „Pick it fair get it fresh” szlogenben kívántuk összegezni. 2015 évtől a TÉSZ és a partnervállalkozások egységes arculattal Fair Fruit Group néven jelennek meg az európai piacokon, melynek alapjait a Fair Fruit Kft. másodlagos termelői szervezetünk biztosítja. A Fair Fruit Group garantálja az önálló identitással rendelkező partnervállalkozások értékeinek megtartását, és az egységes piaci megjelenést.

A Fair Fruit Group partnerei:
• Gyümölcsért Kft.
• PSB Produccion Vegetal
• S.C.A. Productores del Campo
• Alpfruits SA
• Bio damasco

Az integráció révén egységes célokat tudunk kijelölni és elérni a fajta-előállítástól a termelésen, áruvá-készítésen keresztül a kereskedelem szervezésig. A Fruit Logistica kiváló lehetőséget biztosított arra, hogy ezen új gondolatokkal és célokkal megismertessük a legnagyobb kereskedelmi partnereinket, ezért az előző évektől eltérően – amikor a magyar közösségi standon társkiállítóként jelentünk meg – az idén önálló standot alakítottunk ki. Fontos célunk volt, hogy a magyar közösségi stand közvetlen közelében legyünk, mert nemzetközi kapcsolataink ellenére a vállalkozásunk magyar identitását kiemelkedő értéknek tartjuk. Alapjainkat 2003-ban Boldogkőváralján raktuk le.

A kiállításon jó volt látni, hogy jelentős hazai vállalkozások összefogásával a közösségi stand mellett sikerült bővíteni a magyar kiállítói területet. Magyarország az előző évekhez képest hangsúlyosabban tudott megjelenni Európa legnagyobb zöldség-gyümölcs szakkiállításán. Reményeim szerint ez a tendencia a jövőben fokozódni fog és további vállalkozásokkal, termékekkel bővülhet a magyar kiállítói terület. Összességében a Gyümölcsért Kft. és a Fair Fruit Group számára sikeres volt a berlini kiállítás, melyre alapozva megkezdhetjük a 2015 évi szezon előkészítést.

Kiss Gábor